Особливості постковідного синдрому та стратегія лікування: клінічний випадок - Волянський, Андрій Юрійович; Давидова, Т. В.; Кучма, Ірина Юріївна; Кучма, Михайло Володимирович; Юдін, Ігор Петрович (Інститут мікробіології та імунології ім. І. І. Мечникова НАМН України, 2021)
Поки ще не можливо оцінити в усій повноті наслідки пандемії COVID-19 на стан здоров’я людей. Це потребує подальших досліджень, збору даних та їх аналізу. Але вже зараз багато пацієнтів потребують зваженої та раціональної допомоги для подолання наслідків COVID-19 - ПС. Використовуючи підходи світової медичної спільноти з пошуку фармакологічних речовин для лікування COVID-19 із спектру вже відомих препаратів з вивченою ефективністю, механізмом дії та профілем безпеки з метою надати необхідну допомогу хворим на COVID-19 та пацієнтам з його наслідками – Постковідним синдромом – можна рекомендувати у якості терапевтичної стратегії препарати групи Ербісолу.

All the effects of COVID-19 have not been yet sufficiently identified and studied, but there have been many reports of cases of Post-COVID syndrome. It is necessary to study the mechanisms of development of this condition, but already we need effective therapeutic approaches based on understanding the immunological mechanisms of post-viral inflammation. In such circumstances, it is advisable to use known immunocorrection therapy used in the treatment of such secondary autoimmune disorders and post-infectious immune disorders.
Peculiarities of long-COVID-19 and treatment strategy: a clinical case
Keywords: довгострокові наслідки COVID-19; міалгічний енцефаломієліт; синдром хронічної втоми; вірус-асоційований артрит; long-COVID-19; long-term COVID-19 effects; myalgic encephalomyelitis; chronic fatigue syndrome; virus-associated arthritis