Донецьке обласне відділення наукового товариства ім. Шевченка. Творчий портрет: 1997-2023 роки - Білецький, Володимир Стефанович (Донецьке відділення Наукового товариства ім. Шевченка, 2023)
2023 року відзначається 150-річчя Наукового товариства імені Шевченка в Україні – фактично першої багатопрофільної академії наук українського народу. НТШ утворене 23 грудня 1873 року у Львові, за фі нансування меценатів з Наддніпрянщини, як Літературне товариство імені Т. Шевченка. У 1892 назву змінено на Наукове товариство ім. Т. Шевченка. Особливого розквіту досягло в період головування Михайла Грушевського (1897—1916). У 1920-30-х роках зазнавало переслідувань від польської влади, 1939 зліквідоване радянською владою; відновле не 1947 року в Західній Європі та Сполучених Штатах Америки, де стало відоме як Shevchenko Scientific Society. З 1989 року організація знову діє на території України і сьогодні структурно включає Львівсь кий Центр НТШ, Донецьке обласне відділення НТШ і ряд осередків, го ловним чином у обласних центрах України: Київський, Івано Франківський, Черкаський, Луцький, Ужгородський, Чернівецький, Тер нопільський та ін. осередки. Цей матеріал являє собою короткий огляд діяльності Донецького обласного відділення НТШ за 1997-2023 роки.
Keywords: Наукове товариство імені Шевченка; історія; Донецький осередок НТШ; Донецьке відділення; концепції побудови; огляд видань; видавнича діяльність; 1997-2023