Методичні вказівки до лабораторної роботи "Визначення показника заломлення товстої скляної пластинки інтерференційним методом" з курсу "Лазерна техніка та технології" - Андреєв, Олександр Миколайович; Андреєва, Ольга Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Лазерні технології – це фундаментальні елементи сучасної оптичної індустрії, котрі широко застосовуються в різних галузях від медицини до матеріалознавства та є зручним інструментом для розробки точних методів вимірювань. Більшість оптичних технологій засновані на явищі інтерференції світла, яке має як прикладний так і фундаментальний характер. Вивчення явища просторового перерозподілу світлового потоку дозволяє студентам, не тільки осмислити прояв хвильової природи світла, а й на практиці, виконати точні оптичні вимірювання властивостей об'єктів. Варто зазначити, що прецизійні оптичні вимірювання, які широко застосовують в неруйнівному контролі є потужним інструментом в галузі метрології, котрий дозволяє проводити вимірювання з високою точністю, тому поглиблене вивчення інтерференційних явищ є досить актуальною задачею в навчальному процесі для майбутніх спеціалістів. В наведених методичних вказівках розглянуто теоретичний матеріал в якому докладно описано явище інтерференції світлових хвиль в різних оптичних схемах. Наведені в роботі поглиблені роз'яснення усіх отриманих співвідношень дають змогу студентам самостійно засвоїти цей матеріал. Одним з основних елементів запропонованої авторами експериментальної установки є напівпровідниковий лазер, який дає монохроматичне світло з високою когерентністю та сприяє формуванню чіткої інтерференційної картини. Обробка інтерференційної картина за допомогою спеціально створеної комп'ютерної програми дозволяє отримати точні значення параметрів інтерференційних смуг. В роботі для визначення показника заломлення товстої плоскопаралельної скляної пластинки використано графічний метод, який є достатньо наочним.
Keywords: методичні вказівки; лабораторні роботи; правила оформлення лабораторної роботи; лазерна техніка; лазерні технології; оптична індустрія; інтерференції світлових хвиль