Підвищення ефективності гальмування колісних тракторів з безступінчастими трансмісіями шляхом вибору раціонального способу гальмування - Пелипенко, Євген Сергійович (НТУ "ХПІ", 2018)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.22.02 – автомобілі та трактори. – Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Харків, 2017 р. Дисертацію присвячено підвищенню ефективності гальмування колісних тракторів з безступінчастими ГОМТ за рахунок способу гальмування, вибору форми та тривалості зміни параметру регулювання. Складена комплексна математична модель процесу гальмування трактора ХТЗ-21021 з ГОМТ-1С дозволяє моделювати всі можливі способи гальмування. Від існуючих математична модель відрізняється врахуванням кінематичних, силових та енергетичних параметрів безступінчастої ГОМТ, а також описом барабанного гальмівного механізму з пневматичною системою в складі колісного трактора ХТЗ-21021. На основі використання теорії оптимізації формалізовано, що раціональною зміною параметру регулювання гідромашини для ГОМТ з "диференціалом на виході", з точки зору гальмівної ефективності, є вигнута форма. На лабораторному стенді ГОМТ підтверджено, що найкраща гальмівна ефективність при гальмуванні параметром регулювання ГОП (мінімальна кількість обертів вихідного вала ГОМТ, а, як наслідок, мінімальний гальмівний шлях) спостерігається для вигнутих форм керування ГОП, не залежно від тривалості керуючого впливу.

The dissertation for obtaining a scientific degree of Candidate of Science (Technology) on the specialty 05.22.02 – automobiles and tractors. – National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute", Kharkiv, 2017. The dissertation is devoted to increasing the braking efficiency of wheeled tractors with steady hydrostatic transmission due to the method of braking, the choice of shape and duration of the change of the parameter of regulation. The complex mathematical model of the braking process to tractor KhTZ -21021 with hydrostatic transmission is made possible to model all possible methods of braking. From the existing mathematical model, the kinematic, power and energy parameters of the steady continuously variable transmission are different, as well as the description of the drum braking mechanism with the pneumatic system in the wheel tractor KhTZ-21021. On the basis of the optimization theory it is formalized that the rational change of the hydraulic control parameter for the hydrostatic transmission with the "differential on the outlet", in terms of the braking efficiency, is a curved form. At the hydrostatic transmission laboratory stand, it has been confirmed that the best braking performance during braking with the hydrostatic transmission regulation parameter (the minimum number of revolutions of the output shaft hydrostatic transmission, and, as a consequence, the minimum braking distance) is observed for curved forms of hydrostatic transmission control, regardless of the duration of the control effect.
Increase the efficiency of braking of wheeled tractors with continuously variable transmissions by choosing a rational braking method
Keywords: колісний трактор; гальмування; гідрооб'ємно-механічна трансмісія; гідрооб'ємна передача; пневматичний привід; лабораторний стенд; експериментальні дослідження; автореферат дисертації; wheeled tractor; braking; hydrovolumetric mechanical transmissions; hydrovolumetric transmission; pneumatic drive; laboratory stand; experimental studies; 621.83.062.1