Мотиви вибору ВНЗ та спеціальності абітурієнтами України (на прикладі студентів НТУ "ХПІ") - Григор’єва, Світлана Василівна; Козлова, Олена Аркадіївна (НТУ "ХПІ", 2018)
Стаття присвячена аналізу портрета абітурієнта НТУ "ХПІ", де, крім визначення мотивів професійного вибору, самооцінки особистих здібностей, розглядаються і основні цілі навчання в НТУ "ХПІ". У статті підкреслюється, що проблема професійного самовизначення стояла перед молоддю завжди, а сьогодні вона особливо актуальна, тому що сучасні умови ринку праці ведуть до того, що більшість випускників не мають ясної життєвої перспективи. Аналізуються мотиви отримання абітурієнтами вищої освіти, мотивація вступу до НТУ "ХПІ", мотиви вибору спеціальності, період формування професійного інтересу. Проаналізовано мотиви професійного вибору абітурієнтів; період формування інтересу молодих людей до обраної спеціальності (процес самовизначення, коли здійснено вибір спеціальності, ВНЗ); специфіку вибору ВНЗ (яким за рахунком був ХПІ, хто допоміг визначитися з вибором); уявлення про процес навчання в університеті; відповідність уявлень про навчання в університеті реаліям університетського життя.

This article analyzes portrait applicant NTU "KPI", where in addition to determining the reasons professional choice, self-personal skills, and discusses the main goals of training at NTU "KPI". The article highlights the problem of professional self -determination was always the youth, and today it is particularly urgent because the current labor market conditions lead to the fact that most graduates do not have a clear life perspective. Analyzed the motives of applicants receiving higher education, motivation admission to NTU "KPI" motives choice of specialty, during the formation of professional interest. Analyzed the motives of professional selection of applicants; during the formation of young people's interest to the chosen profession (the process of self-selection made when specialty Universities); the specific choice of university (how the account was HPI, who helped to choose); understanding of the learning process at the university; line ideas about university studies realities of university life.
Motives for choosing university and specialty applicants Ukraine (for example, students NTU "KPI")
Keywords: освіта; мотиви вибору спеціальності; професійне самовизначення; адаптація студентів; вища школа; education; professional self-adapting students; high school