Розвиток конструкцій печей скловарного виробництва від стародавніх часів до кінця ХІХ ст. - Шапранова, М. М. (НТУ "ХПІ", 2011)
Визначено основні етапи та розглянуто історію розвитку конструкцій скловарних печей від моменту початку скловаріння до кінця ХІХ ст.

Discussed main stages and history of designs of glass furnaces from the start glass production by the end of the nineteenth century.
Keywords: плавлення; скломаса; печі; обсидіан; тектит; скляні вироби