Перспективи використання моделі даних NATO CALS в інноваційному машинобудуванні країн Балтійсько-чорноморського регіону - Скворчевський, Олександр Євгенович (Одеський національний морський університет, 2020)
CALS-концепція є необхідним інструментом супроводження життєвих циклів таких високотехнологічних машинобудівних виробів, як літаки, об'єкти бронетехніки, кораблі тощо. Зародившись у 80-х роках ХХ-го століття для логістичного супроводження процесів створення, експлуатації та утилізації озброєння та військової техніки у США, CALS-концепція сьогодні є необхідним інструментом як у спеціальному, так і в цивільному машинобудуванні розвинених країн. На жаль, в Україні, як загалом у Балтійсько-чорноморському регіоні, питанням упровадження CALS-концепції у високотехнологічне машинобудування приділяється дуже мало уваги. Одним із найважливіших інструментів концепції для менеджменту даних є модель даних НАТО CALS. Метою цієї роботи є аналіз моделі даних НАТО CALS на предмет її впровадження в менеджмент даних високотехнологічного машинобудування країн Балтійсько-чорноморського регіону. У результаті була розглянута модель даних НАТО CALS за NATO CALS Handbook як основним керуючим документом НАТО із впровадження CALS-концепції, а також іншими допоміжними джерелами. Як висновки було визначено, що переваги застосування моделі даних НАТО CALS у менеджменті даних високотехнологічного машинобудування дадуть змогу країнам Балтійсько-чорноморського регіону більше інтегруватися в євроатлантичні структури та пожвавлять інтеграційні процеси у високотехнологічних галузях регіону. Це приведе до підвищення суб'єктності та ваги країн регіону на міжнародній арені за рахунок проєктування та виробництва сучасної високотехнологічної машинобудівної продукції, зокрема озброєння та військової техніки. Перепони на шляху впровадження CALS-концепції в Балтійсько-чорноморському регіоні взагалі та моделі даних НАТО CALS зводяться до двох основних причин – політичної волі до інтеграції високотехнологічного машинобудування країн регіону та вкрай низького кадрового забезпечення у сфері CALS. Ці проблеми можуть вирішуватися за рахунок збільшення публікаційної активності в напрямі досліджень для підвищення інтересу наукового співтовариства, менеджменту підприємств та широкої спільноти регіону до CALS-концепції.

The CALS-concept is a necessary tool for supporting the life cycles of such high-tech engineering products as aircraft, armored vehicles, ships etc. Born in the 80s of the twentieth century for the logistical support of the processes of creation, operation and utilization of weapons and military equipment in the United States, the CALS-concept is now a necessary tool in both military and general engineering in developed countries. Unfortunately, in Ukraine, as well as in the Baltic-Black Sea region as a whole, very little attention is paid to the implementation of the CALS-concept in high-tech mechanical engineering. One of the most important conceptual tools for data management is the NATO CALS data model. This work aims to analyze the NATO CALS data model for its implementation in the data management of high-tech mechanical engineering in the countries of the Baltic-Black Sea region. As a result, the NATO CALS data model behind the NATO CALS Handbook was considered as the main NATO governing document for the implementation of the CALS concept, as well as other supporting sources. As a conclusion, it was determined that the advantages of using the NATO data model CALS in data management of high-tech mechanical engineering will allow the countries of the Baltic-Black Sea region to integrate more into Euro-Atlantic structures and revitalize the integration processes in high-tech industries in the region. This, in turn, will lead to an increase in the subjectivity and weight of the countries of the region in the international arena through the design and production of modern high-tech engineering products, in particular, weapons and military equipment. Obstacles to the implementation of the CALS concept in the Baltic-Black Sea region in general and the NATO data model CALS boil down to two main reasons – the political will to integrate high-tech machinebuilding of the countries of the region and extremely low staffing in the field of CALS. These problems can be solved by increasing publication activity in the direction of research to increase the interest of the scientific community, enterprises management and the general public of the region in the CALS concept.
The prospects of the NATO CALS data model usage in innovative mechanical engineering of the Baltic-Black Sea region
Keywords: CALS-концепція; менеджмент даних; життєвий цикл продукту; мова моделювання EXPRESS; CALS-concept; data management; product life cycle; EXPRESS modeling language