Удосконалення процесу декодування мультимедіаданих, закодованих алгоритмом Шокролахі - Семенов, Сергій Геннадійович; Ліпчанська, Оксана Валентинівна; Ліпчанський, Максим Валентинович (НТУ "ХПІ", 2018)
Предметом вивченняв статті є процеси передаванняданих в системах критичного застосування. Метоює розробка вдосконаленого алгоритму декодування мультимедіа даних, закодованих завадостійким фонтаннимкодом Шокролахі. Задачі: підвищити достовірність і оперативність декодування мультимедіа даних, переданих по бездротових каналах зв'язку, розглянути існуючі алгоритми кодування і декодування Шокролахі для передачі мультимедіа даних по каналах зі стиранням, адаптувати існуючий код до підвищених вимог оперативності та достовірності шляхом удосконалення процедури декодування відеоінформації, провести порівняльний аналіз ефективності роботи запропонованої процедури по відношенню до існуючої стандартної процедур. Використаними методами є: фонтаннийкод Шокролахі, метод Гауса, алгоритм поширення довіри, LT код. Отримані наступні результати: сформульовано задачу підвищення достовірності і оперативності декодування мультимедіа даних, удосконалено процедуру декодування мультимедіа даних, закодованих фонтанним кодом Шокролахі,показана ефективність роботи даної процедури у порівнянні з існуючим алгоритмом декодування. Висновки: наукова новизна отриманих результатів полягає в наступному: ми вдосконалили стандартну процедуру декодування Шокролахі шляхом організації можливості продовжувати декодування при виникненні збою з моменту збою, не повертаючись до початку першого етапу. Виграш у часі становить від 1,3 до 1,7 разів в залежності від розміру переданих символів і кількості символів в кодованих блоках. Отриманий результат є важливим в силу того, що час є однією з основних характеристик показників якості при передаванні даних.

The subject of the study in the article are the processes of data transmission in mission-critical systems. The goal is to develop an improved algorithm for decoding multimedia data encoded with a fountain code of Shokrolahi.The tasks to be solve are to increase the reliability and efficiency of decoding multimedia data transmitted over wireless communication channels, to consider the existing algorithms for Shockollachi encoding and decoding for transferring multimedia data through channels with erasures, to adapt the existing code to increased demands for efficiency and reliability by improving the procedure for decoding video information, to perform a comparative analysis effectiveness of the proposed procedure in relation to the existing standard procedures. The methods used are: error correction and detection fountain code of Shokrolahi, Gauss method, confidence distribution algorithm, LT code. The following results were obtained: the task of increasing the reliability and efficiency of decoding multimedia data was formulated, the procedure for decoding multimedia data encoded with the Shokrolakhi fountain code was improved. The efficiency of the procedure compared with the existing decoding algorithm is shown using the example of a comparative analysis. Conclusions: the scientific novelty of the results obtained is as follows: the standard procedure for decoding Shockollachi has been improved by organizing the possibility of continuing decoding in case of a failure from the moment of failure, without returning to the beginning of the first stage. The time gain is 1.3 to 1.7 times, depending on the size of the transmitted symbols and the number of symbols in the coded blocks. The obtained result is important because time is one of the main characteristics of data transmission quality parameters.
Improvement of the decoding process for multimedia data encoded by the Shokrollachi algorithm
Keywords: фонтанні коди; системи критичного застосування; передача даних; код Шокролахі; fountain codes; Shockollachi codes; mission-critical systems