Передумови створення системи пожежної безпеки в УСРР у 1918–1919 роках - Харламов, М. І. (НТУ "ХПІ", 2012)
У статті розглядаються деякі важливі питання передумов формування радянської системи пожежної безпеки в Україні у 1918-1919 роках. Досліджуються також окремі аспекти державного регулювання та контролю за профілактикою та мірами боротьби з вогнем в РСФРР у 1918-1919 роках.

The some very important questions of prerequisites construction soviet system of fire safety in Ukraine in 1918-1919 years are considered in the article. In the article also investigated some individual aspects of the state regulation and control for maintenance check-up and steps struggle with fire in RSFSR in 1918-1919.
Keywords: пожежні дружини; протипожежні заходи; профілактика; державне регулювання; fire safety; fire brigades; fire-prevention arrangements; maintenance check-up