Конспект лекцій з дисципліни "Креативний маркетинг" - Конохова, Зоя Петрівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Креативний маркетинг - це відносно новий напрям у науці управління, який почав інтенсивно розвиватися лише на початку ХХІ століття. Практика провідних компаній світу, що будують свою діяльність на використанні нових ідей, надає все зростаючий потік емпіричних знань щодо розроблення бізнес-моделей управління творчим потенціалом працівників. Процес теоретичного осмислення «кращої практики» і виявлення загальних закономірностей в галузі креативного маркетингу набирає темпів з кожним роком, збагачуючи управлінську думку новими концепціями, теоріями та уявленнями. Інтелектуалізація економіки, що спостерігається сьогодні, є об’єктивним процесом розширення зони використання творчої енергії. Відбувається все більше зміщення акценту і «вагового» значення не просто у бік людських, а саме інтелектуально-креативних ресурсів, від яких залежить практична реалізація всіх завдань економічної діяльності організації. Вітчизняні організації також все більше усвідомлюють необхідність і значення процесів управління креативним мисленням для створення інноваційних продуктів та послуг, модернізації внутрішніх процесів і досягнення довгострокового успіху в умовах ринкової економіки. Однак, не дивлячись на зростаючий інтерес до цієї галузі знань, для більшості вітчизняних підприємств креативний маркетинг залишається малозрозумілим поняттям, далеким від практики їх повсякденного життя. Креативне мислення стосується будь-якого аспекту діяльності організації: продукції, надання послуг, управлінсько-адміністративної діяльності, маркетингу та фінансів. Воно дозволяє знаходити нестандартні шляхи розв’язання складних задач, перетворювати ідеї на джерело прибутку, втілювати в життя найсміливіші плани, управляти майбутнім. Перед менеджерами постає складне завдання – як перетворити творчі здібності працівників на конкурентний актив, здатний забезпечити високий рівень ефективності, ринкові переваги і стійкий розвиток? Нові задачі вимагають нових управлінських підходів. Щоб стати ефективним лідером креативності та інновацій, менеджерам необхідно змінити, насамперед, свій світогляд, відмовляючись від стандартних управлінських рішень і формальної логіки ведення бізнесу. Як мобілізувати творчі здібності працівників організації для генерації ідей, що можуть бути реалізовані у вигляді інновацій? Як налагодити процес управління ідеями і знаннями і зробити його ефективним? Як створити організаційне середовище, що підтримує креативність персоналу? Ці питання все частіше постають перед керівниками вітчизняного бізнесу. Першим та найбільш вдячним полем діяльності для креативних менеджерів є маркетинг. Саме креативність у маркетингу дає найшвидший результат, який знаходить відображення у збільшенні обсягу продажів, формуванні певного бачення продукту чи послуг споживачем, забезпечення лояльності покупців і т.ін. Саме креативності у маркетингу присвячено цю навчальну дисципліну.
Keywords: конспект лекцій; маркетинг; креативний маркетинг; бізнес; креативність; споживча поведінка