Environmental monitoring - Pelyukhnya, P. R.; Berezutskyi, V. V. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2017)
The subject of environmental monitoring is the organization and operation of a monitoring system for assessing and forecasting the state of ecological systems in future, their elements, and the biosphere, the nature of the impact on them of natural and anthropogenic factors. Objects of environmental monitoring, depending on the level and purpose of research, are the environment, its elements and sources of influence on them, in particular, atmospheric air, underground and surface water, soils, waste, adverse natural processes. This work considers three main areas: soil, water, air and compares the structure of environmental monitoring in Ukraine and Europe, problems and prospects of their development in our country.

Предметом моніторингу навколишнього середовища є організація та функціонування системи моніторингу, оцінювання та прогнозування стану екологічних систем, їх елементів, біосфери, характеру впливу на них природних та антропогенних факторів. Об'єктами моніторингу навколишнього середовища залежно від рівня та мети досліджень є навколишнє середовище, його елементи і джерела впливу на нього, зокрема, атмосферне повітря, підземні та поверхневі води, ґрунти, відходи, несприятливі природні процеси. У роботі розглянутий моніторинг за трьома основними напрямками: ґрунт, вода, повітря та приведене порівняння структури моніторингу навколишнього середовища в Україні і Європі, проблеми та перспективи їх розвитку в нашій країні.
Keywords: ecologic awareness; air; land; water; моніторинг навколишнього середовища; екологічна обізнаність; повітря; ґрунт