Тенденції та перспективи розвитку міжнародного туризму - Носирєв, Олександр Олександрович; Чернікова, Єлизавета Андріївна (My University, 2023)
Туризм є основним джерелом доходу в 38% країн і одним із п’яти основних джерел доходу в 83% країн. Туризм відіграє важливу роль у формуванні валового внутрішнього продукту, забезпечує зайнятість населення, поповнює бюджети різних рівнів, сприяє припливу іноземної валюти, забезпечує соціальний добробут і якість життя людей, сприяє розвитку суміжних галузей, таких, як зв'язок, транспорт, сільське господарство, виробництво товарів народного вжитку. Сфера туризму прямо впливає на соціальні параметри життя людей (покращення здоров’я та розвиток людини в цілому) та опосередкований вплив через поліпшення показників економічного розвитку країни: зростання ВВП, доходів населення, зайнятості тощо. Поліпшення всіх параметрів економічного життя населення – основа підвищення добробуту, покращення здоров’я та збільшення тривалості життя. Сьогодні для багатьох країн світу міжнародний туризм є пріоритетною галуззю економіки, що веде до інклюзивного та сталого економічного розвитку, соціальної інтеграції, збільшення зайнятості та боротьби з бідністю, ефективного використання ресурсів, захисту довкілля та міжкультурного розвитку. Міжнародний туризм сприяє диверсифікації економіки та створює індустрію у сфері туризму. Міжнародний туризм у світі дуже неоднорідний, що пояснюється різним рівнем соціально економічного розвитку країн та регіонів. Туризм не є продуктом першої життєвої потреби, а тому стає нагальною потребою людини лише за певного рівня доходів та достатку суспільства. Міжнародний туризм найбільш розвинений у країнах Західної Європи. На частину цього регіону припадає понад 70% світового туристичного ринку та понад 60% валютного виторгу. За даними СОТ, у світі налічується 15 країн, які спеціалізуються на туристичних послугах, а доходи від туризму в багато разів перевищують доходи від експорту. До них відносяться малі острівні країни в субтропіках та тропіках Барбарос, Сейшели та інші. Найбезпечніші країни для туристів: Острови Аруба, Бонайре та Кюрасао, Сінгапур, Ісландія, Швейцарія, Бутан, Нова Зеландія, Ірландія, Кіпр, Дубаї. Сорок п’ять країн отримують понад чверть свого експорту від туризму (в основному це країни, що розвиваються зі слаборозвиненою економікою). Світовий ринок туризму протягом останнього десятиліття демонструє стійке зростання від 3 до 7% щорічно. Можна припустити, що в міру того, як попит на подорожі та туристські послуги зростатиме, зростуть і вимоги мандрівників до сфери гостинності. У боротьбі за споживача на першому плані виступатимуть такі конкурентні переваги компанії, як: екологічність, технологічність, індивідуальність товару/послуги, соціальна відповідальність. Природа туристичної індустрії, як соціального явища, зумовлює його тісні взаємозв’язки із процесами, які протікають у межах окремих туристичних дестинацій. Проте, поширення міжнародного тероризму, нелегальної міграції, зростання захворюваності на соціально небезпечні нові хвороби, загальне погіршення екологічної ситуації, не дивлячись на інтенсифікацію туристичних потоків, призводить до суттєвого зростання їх негативного впливу на бізнес і туристичну діяльність та має різний ступінь прояву на просторовому рівні. Світовий досвід показує, що туристичну індустрію можливо розвивати й в період економічних криз, оскільки витрати на створення одного робочого місця у 22 рази менші, ніж у промисловості, а оборотність інвестиційного капіталу у 4,2 раза вища, ніж в інших галузях господарства. Яскравим прикладом цього є такі країни як Мексика, Аргентина, Єгипет, Бразилія, Перу, Туніс та інші. Дані факти свідчать про необхідність активізації розвитку туризму в Україні, який при ефективній організації та управлінні з боку держави дозволить швидко отримати позитивні результати.

Tourism is the main source of income in 38% of countries and one of the five main sources of income in 83% of countries. Tourism plays an important role in the formation of the gross domestic product, provides employment for the population, replenishes the budgets of various levels, contributes to the inflow of foreign currency, ensures the social welfare and quality of life of people, contributes to the development of related industries, such as communication, transport, agriculture, production consumer goods. The sphere of tourism has a direct impact on the social parameters of people's lives (improvement of health and human development in general) and an indirect impact through the improvement of indicators of the economic development of the country: growth of GDP, income of the population, employment, etc. Improvement of all parameters of the economic life of the population is the basis of increasing well-being, improving health and increasing life expectancy. Today, for many countries of the world, international tourism is a priority branch of the economy, which leads to inclusive and sustainable economic development, social integration, increased employment and the fight against poverty, efficient use of resources, environmental protection and intercultural development. International tourism contributes to the diversification of the economy and creates an industry in the field of tourism. International tourism in the world is very heterogeneous, which is explained by the different level of socio-economic development of countries and regions. Tourism is not a product of the first vital need, and therefore becomes an urgent human need only at a certain level of income and prosperity of society. International tourism is most developed in the countries of Western Europe. Part of this region accounts for more than 70% of the world tourist market and more than 60% of foreign exchange. According to the WTO, there are 15 countries in the world that specialize in tourism services, and the income from tourism is many times higher than the income from exports. These include small island countries in the subtropics and tropics, Barbaros, Seychelles and others. The safest countries for tourists: Aruba, Bonaire and Curacao, Singapore, Iceland, Switzerland, Bhutan, New Zealand, Ireland, Cyprus, Dubai. Forty-five countries derive more than a quarter of their exports from tourism (mostly developing countries with underdeveloped economies). During the last decade, the global tourism market has been showing steady growth of 3 to 7% annually. It can be assumed that as the demand for travel and tourism services grows, so will the demands of travelers on hospitality. In the fight for the consumer, the company's competitive advantages will be at the fore, such as: environmental friendliness, technology, individuality of the product/service, social responsibility. The nature of the tourism industry, as a social phenomenon, determines its close relationships with the processes that occur within individual tourist destinations. However, the spread of international terrorism, illegal migration, the increase in the incidence of socially dangerous new diseases, the general deterioration of the ecological situation, despite the intensification of tourist flows, leads to a significant increase in their negative impact on business and tourist activity and has a varying degree of manifestation at the spatial level. World experience shows that it is possible to develop the tourism industry even during economic crises, since the costs of creating one workplace are 22 times lower than in industry, and the turnover of investment capital is 4.2 times higher than in other sectors of the economy. A clear example of this is such countries as Mexico, Argentina, Egypt, Brazil, Peru, Tunisia and others. These facts indicate the need to intensify the development of tourism in Ukraine, which, with effective organization and management by the state, will allow to quickly obtain positive results.
Trends and prospects for the development of international tourism
Keywords: туризм; міжнародний туризм; зовнішні економічні загрози; світовий ринок туризму; конкурентоспроможність; tourism; internathional tourism