Спільне використання методів розрахунку собівартості Target Costing та Kaizen Costing для інноваційних продуктів - Кучіна, Світлана Едуардівна; Долина, Ірина Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Сучасні підприємства стикаються з необхідністю ефективного управління витратами, особливо при розробці та впровадженні інноваційних продуктів. У таких умовах традиційні підходи до калькулювання собівартості можуть виявитися недостатньо гнучкими. Саме тому особливу увагу привертають методи Target Costing (цільове калькулювання витрат) та Kaizen Costing (постійне вдосконалення витрат), які дозволяють оптимізувати витрати на всіх етапах життєвого циклу продукції. Спільне застосування цих підходів допомагає підприємствам створювати конкурентоспроможні інноваційні продукти, зберігаючи їхню високу якість та економічну ефективність. Ця методика не лише допомагає оптимізувати витрати, але й орієнтована на створення інноваційного продукту. Спільне використання Target Costing та Kaizen Costing дозволяє підприємствам ефективно керувати витратами на всіх етапах створення інноваційних продуктів. Target Costing допомагає встановити економічно обґрунтовані рамки ще до виробництва, а Kaizen Costing забезпечує довготривале вдосконалення та адаптацію до ринкових змін. Поєднання цих методів сприяє зростанню конкурентоспроможності, забезпечує інноваційний розвиток та стабільність бізнесу, саме тому стаття присвячена комплексному аналізу ефективності впровадження стратегічного управління витратами на вітчизняних підприємствах в умовах сучасних економічних викликів. У дослідженні особлива увага приділена вивченню провідних підходів до оптимізації витрат, які здобули широке визнання у міжнародній практиці, зокрема методів Target Costing та Kaizen Costing. Ці підходи спрямовані на створення структурованої інформаційної бази, яка забезпечує обґрунтоване прийняття як стратегічних рішень, що визначають довгострокові цілі підприємства, так і відповідних оперативних та тактичних рішень, адаптованих до поточних потреб бізнесу. Методика враховує специфіку всіх етапів життєвого циклу продукту – від концептуальної розробки й проектування до виробництва, реалізації та післяпродажного обслуговування. Target Costing орієнтований на встановлення цільової собівартості з урахуванням ринкових умов і потреб споживачів ще на початкових етапах розробки, тоді як Target Costing сприяє безперервному вдосконаленню процесів і зниженню витрат протягом усього циклу існування продукту. У роботі також розглядаються можливості адаптації цих методів до особливостей вітчизняного бізнес-середовища, включаючи обмеження, пов’язані з економічною нестабільністю, недостатньою технологічною базою чи організаційними факторами. Поєднання Target Costing та Kaizen Costing дозволяє підприємствам не лише підвищувати економічну ефективність, але й зміцнювати свої позиції на конкурентному ринку завдяки гнучкості та орієнтації на інновації. Modern enterprises face the need for effective cost management, especially in the development and implementation of innovative products. In such circumstances, traditional approaches to costing may not be flexible enough. That is why special attention is drawn to the methods of Target Costing and Kaizen Costing, which allow you to optimize costs at all stages of the product life cycle. The joint application of these approaches helps enterprises to create competitive innovative products, while maintaining their high quality and economic efficiency. This technique not only helps to optimize costs, but is also focused on creating an innovative product. The joint use of Target Costing and Kaizen Costing allows enterprises to effectively manage costs at all stages of creating innovative products. Target Costing helps to establish an economically sound framework even before production, and Kaizen Costing provides long-term improvement and adaptation to market changes. The combination of these methods contributes to the growth of competitiveness, provides innovative development and business stability. This article is devoted to a comprehensive analysis of the effectiveness of implementing strategic cost management at domestic enterprises amidst contemporary economic challenges. The study places particular emphasis on examining leading cost optimization approaches that have gained widespread recognition in international practice, specifically the methods of Target Costing and Kaizen Costing. These approaches aim to create a structured informational foundation that supports well-informed decision-making, encompassing both strategic decisions that define the long-term goals of an enterprise and corresponding operational and tactical decisions tailored to the current needs of the business. The methodology takes into account the specifics of all stages of the product life cycle—from conceptual development and design to production, sales, and after-sales service. Target Costing focuses on establishing a target cost based on market conditions and consumer needs at the initial stages of development, while Kaizen Costing promotes continuous process improvement and cost reduction throughout the entire product life cycle. The paper also explores the potential for adapting these methods to the peculiarities of the domestic business environment, including limitations stemming from economic instability, insufficient technological infrastructure, or organizational factors. The integration of Target Costing and Kaizen Costing enables enterprises not only to enhance economic efficiency but also to strengthen their competitive market position through flexibility and a focus on innovation.
Joint use of Target Costing and Kaizen Costing methods for innovative products
Keywords: витрати; інноваційний продукт; конкурентоспроможність; ефективність; методи Target Costing та Kaizen Costing; costs; innovative product; competitiveness; efficiency; Target Costing and Kaizen Costing methods