Міщенко, Володимир АкимовичГоробець, Ірина Ігорівна2023-09-062023-09-062020Міщенко В. А. Вплив антикризового управління на гармонізацію економічних інтересів учасників створення, виготовлення та реалізації кондитерської продукції / Міщенко Володимир Акимович, Горобець Ірина Ігорівна // Енергозбереження. Енергетика. Енергоаудит. – 2020. – № 9 (152). – С. 13-22.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/68723У статті висвітлено особливості сучасного кризового стану українських підприємств кондитерської продукції. Зазначено, що на місцевому кондитерському ринку серед компаній та приватних підприємців спостерігається сильна внутрішня конкуренція. Обґрунтовано, що висока імовірність виникнення і розвитку кризи в процесі діяльності зумовлює необхідність здійснення спеціалізованого антикризового управління цими підприємствами. Визначено функції антикризового управління та розкрито їх сутність. Запропоновано основні інструменти діагностики. Особливої уваги приділено контролінгу і моніторингу, як елементам системи антикризового управління. Обґрунтовано необхідність комплексного підхолду до формування механізму антикризового управління та його побудови із застосуванням системи аналізу небезпек НАССР та показників якості кондитерських виробів у критичних точках контролю (КТК). Доведено, що саме такий підхід забезпечить гармонізацію інтересів учасників створення, виготовлення та реалізації кондитерської продукції.The article highlights the features of the current crisis of Ukrainian confectionery companies. It is noted that in the local confectionery market among domestic and private entrepreneurs there is strong internal competition. It is substantiated that the high probability of occurrence and development of the crisis in the process of activity necessitates the implementation of specialized anti-crisis management of these enterprises. The functions of anti-crisis management are determined and their essence is revealed. The basic tools of diagnostics are offered. Special attention is paid to controlling and monitoring as elements of system of anti-crisis management. The necessity of a comprehensive approach to the formation of the crisis management mechanism and its construction using the system of analysis of hazards and critical control points of HACCP and quality indicators of confectionery at critical control points (CTC) is substantiated. It is proved that such an approach will ensure the harmonization of the interests of participants in the creation, manufacture and sale of confectionery products.ukантикризисне управліннягармонізаціяякість продукціїкритичні точки контролюантикризисное управлениегармонизациякачествокритические точки контроляcrisis managementharmonizationproduct qualitycritical control pointsВплив антикризового управління на гармонізацію економічних інтересів учасників створення, виготовлення та реалізації кондитерської продукціїВлияние антикризисного управления на гармонизацию экономических интересов участников создания, изготовления и реализации кондитерской продукцииThe Influence of Anti-Crisis Management on Harmonization of Economic Interests of Participants of Creation, Manufacture and Implementation of ConfectioneryArticlehttps://doi.org/10.20998/2313-8890.2020.09.02https://orcid.org/0000-0003-1328-4738