Закономірності електрохімічного формування покриттів складними оксидами на поверхні сплавів алюмінію та титану - Сахненко, Микола Дмитрович; Ведь, Марина Віталіївна; Ярошок, Тамара Петрівна; Богоявленська, Олена Володимирівна; Зінь, І. М.; Корній, С. А. (НТУ "ХПІ", 2008)
Наведено результати дослідження процесів формування покриттів складними оксидами на поверхні сплав і в алюмінію й титану в режимах мікродугового оксидування. Запропоновано схеми парціальних і спряжених електродних і окислювально-відновних реакцій в об'ємі реакційного шару, перебіг яких приводить до утворення змішаних оксидів легуючих елементів і основної матриці підкладки. Доведено рівномірність розподілу елементів по глибині шару покриття й підтверджена ймовірність синтезу каталітично-активних і/або біологічно-сумісних матеріалів
Keywords: поліфункціональні покриття; корозійна стійкість; мікродугове оксидування; оксидування титану; оксидування алюмінію