Підвищення якості термостійких тампонажних матеріалів - Орловський, Віталій Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Мета. Розробка і дослідження термостійких тампонажних матеріалів з високими технологічними властивостями для цементування глибоких свердловин з високими пластовими температурами на нафтових і газових родовищах та геологорозвідувальних площах України. Методика. У процесі проведення досліджень використано сучасні нормативні і технічні джерела та нові розробки тампонажних матеріалів і результати їх впровадження в нафтогазовій галузі України. Результати. Проведено аналіз термостійких тампонажних матеріалів, які виготовляються промисловістю України, а також нових, розробок в галузі термостійких тампонажних композицій, призначених для застосування в складних гірничо – геологічних умовах геологорозвідувальних площ та родовищ нафти і газу нафтогазової галузі України. Наукова новизна. Наукова цінність даної праці полягає в тому, що проведено підбір оптимальних рецептур нових термостійких тампонажних матеріалів, призначених для застосування в складних гірничо –геологічних умовах. Практична значимість. Результати роботи мають практичне застосування при цементуванні глибоких свердловин на нафтових і газових родовищах та геологорозвідувальних площах в складних гірничо – геологічних умовах нафтогазових провінцій України.

Objective. Development and research of heat – resistant grouting materials with high technological properties for cementing deep wells with high reservoir temperatures in the oil and gas fields and geological exploration areas of Ukraine. Methods. In the process of research, modern regulatory and technical sources and new developments of grouting materials and the results of their implementation in the oil and gas industry of Ukraine were used. Findings.The analysis of heat – resistant grouting materials, which are manufactured by the Ukrainian industry, as well as new developments in the field of heat – resistant grouting compositions, designed for use in difficult geological conditions of geological exploration areas and oil and gas fields in the oil and gas industry of Ukraine. Originality. The scientific value of this work lies in the fact that a selection of the optimal formulations of new heat – resistant cement materials intended for use in difficult mining and geological conditions. Practical implications. The results of the work have practical application in the cementing of deep wells in oil and gas fields and exploration areas in the complex mining and geological conditions of the oil and gas provinces of Ukraine.
Improving the quality of heat–resistant borehole cements
Keywords: цементування свердловин; міцність цементного каменю; адгезія; well cementing; strength of cement stone; adhesion