Интеллектуальные CASE-средства для разработки адаптируемых информационных систем - Ланин, В. В.; Лядова, Л. Н. (НТУ "ХПИ", 2008)
Представлено підхід до створення інтелектуальних інформаційних систем, що є основою CASE-технології METAS, призначеної для підтримки життєвого циклу динамічно адаптуємих розподілених інформаційних систем. Системи, створені за допомогою CASE-засобів METAS, функціонують у режимі інтерпретації. Вони базуються на багаторівневих метаданих, які описують предметну область системи. Можливості адаптації реалізуються через засоби реструктуризації даних, настроювання користувальницького інтерфейсу, генерації запитів і звітів, динамічного підключення програмних компонентів сторонніх розроблювачів. Одна з найбільш важливих – підсистема керування документами, що забезпечує можливості інтелектуального пошуку, аналізу автоматичної класифікації й каталогізації документів, заснована на використанні онтологій й агентного підходу.

An approach to development of intelligent information systems is presented. This approach is the base of CASE-technology METAS intended for support of adaptable distributed information systems life cycle. Information systems created with METAS CASE-tools operates in interpretation mode. It’s based on multilayer metadata which describes universe of discourse for the information system. The adaptation capabilities are realized by means of data restructuring tools, interface generation and tuning, query builder and reportsgeneration, dynamic linking of program components developed by exterior application designer. Document management subsystem is one of the most important. It includes tools of storing documents in database, business intelligent means, automatic classification and intelligent search of electronic documents. This subsystem is based on ontologies and multi-agents architecture.
Keywords: программные системы; архитектура; пользовательский интерфейс; управление