Розширення сировинної бази виробництва кислотостійкої кераміки - Федоренко, Олена Юріївна; Рищенко, Михайло Іванович; Коц, Лев Савельєвич; Бурик, Ольга Анатоліївна; Щукіна, Людмила Павлівна; Вернігора, Костянтин Петрович (Публічне акціонерне товариство "Український науково-дослідний інститут вогнетривів ім. А. С. Бережного", 2013)
Досліджені пірофілітові сланці Овруцького і Кур'янівського родовищ України на предмет їх використання у складах мас для отримання щільноспеченої кислотостійкої кераміки. Розроблено склад пірофілітвмісної маси, застосування якої забезпечує отримання кислотостійких керамічних матеріалів, що задовольняють вимоги нормативно-технічної документації на хіміко-лабораторий посуд.

The pyrophyllite shale rocks of Ovruchsky and Kuryanivsky deposits were investigated. Their promising use in acid-ceramic technology is shows. The pirofillit-containing mass composition is developed.Its use provides the obtaining of acid-resistant ceramic materials, that meet the requirements of technical standards for chemical and laboratory glassware.
The expansion of raw materiales base of acid ceramics production
Keywords: кислотостійка кераміка; лабораторний посуд; пірофіліти України; муліт; кордієрит