Методичні вказівки для курсантів (післядипломна освіта) галузі знань 22 "Охорона здоров'я" спеціальності 222 "Медицина", "Хронічні оклюзуючі захворювання артерій кінцівок" - Бойко, Валерій Володимирович; Пономарьов, Володимир Іванович; Шевченко, Олександр Миколайович; Сочнєва, Анастасія Львівна; Кріцак, Василь Васильович; Ткаченко, Володимир Володимирович; Корж, Павло Ігорович; Танцура, Євген Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Хронічні окклюзирующие захворювання артерій кінцівок (ХОЗАК) займають значне місце серед захворювань судин, носять різні назви, мають різний етіопатогенез і морфологію, але клінічно досить схожі. Зазначені захворювання, здебільшого, характеризуються важким, прогресуючим перебігом і часто призводять до тривалої втрати працездатності та інвалідизації хворих. Якщо врахувати, що ними страждають, в значній частині, чоловіки молодого та середнього віку, а консервативні і хірургічні методи лікування недостатньо ефективні, що підтверджується частотою ампутацій уражених кінцівок - стає очевидною соціальна значимість проблеми і необхідність наполегливих пошуків ефективних методів лікування даної складної патології. Раніше хронічними окклюзірующего захворюваннями артерій кінцівок страждало близько 12% населення земної кулі, в наш час - 18%. кількість ампутацій у даної групи хворих становить 16-37%. У США щорічно виконується близько 62 тисяч ампутацій кінцівок з приводу окклюзирующих захворювань артерій, а збиток становить до 9 млрд. Доларів в рік. Серцево-судинні захворювання упевнено лідирують в невтішному рейтингу причин смертності та інвалідності в світі, в т.ч., і у наших співвітчизників. татистика наполегливо констатує, що хвороби системи кровообігу щорічно забирають півмільйона життів громадян країни, а питома вага смертності від цих захворювань становить майже 65%. е в 12 разів більше, ніж в країнах Європи, США, Канаді та навіть Прибалтиці і Польщі. За даними едінстата країни, за перше півріччя 2000 року загальний показник хворих ішемічними захворюваннями кінцівок склав 322 хворих на 10000 населення.
Keywords: методичні вказівки; охорона здоров'я; медицина; хвороби; артерії; захворювання артерій