Історія нафтогазовидобування в Україні - Орловський, Віталій Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Актуальність проблеми. Стаття присвячена історії становлення вітчизняної нафтогазової промисловості. Нафта і природний газ є сировиною для хімічної галузі та паливно-енергетичного комплексу. Мета. Простеження і введення у науковий обіг основних подій, фактів, технічних та технологічних рішень, які визначили розвиток нафтової і газової промисловості на теренах України у ХVІІІ–ХХ ст. Методи і апаратура. Літературний огляд, залучення архівних матеріалів, опис техніки і технології видобування нафти і природного газу в Україні. Результати. Простежено послідовність подій, які розкривають технологічний та технічний розвиток видобутку нафти і природного газу в Україні, зокрема в Західному, Східному і Південному нафтогазовидобувних регіонах України. Наукова цінність розробки. Введення у науковий обіг основних подій, фактів, технічних та технологічних рішень, які визначили розвиток нафтової і газової промисловості на теренах України у ХVІІІ – ХХ ст. Практичне значення. В Україні виявлені родовища зі значними прогнозними ресурсами нафти, природного газу та газоконденсату. Їх запаси дають можливість Україні забезпечувати власні потреби паливно-енергетичного комплексу і хімічної промисловості та експортувати вуглеводневу продукцію європейським споживачам.

Actuality of problem. The article is devoted to the history of the formation of the domestic oil and gas industry. Oil and natural gas are raw materials for the chemical industry and the fuel and energy complex. The purpose of article. Tracing and introduction into scientific circulation of the main events, facts, technical and technological decisions that determined the development of the oil and gas industry on the territory of Ukraine in the 18th–20th centuries. Methods and apparatus. Literature review, involvement of archival materials, description of the technique and technology of oil and natural gas extraction in Ukraine. Results. The sequence of events that reveal the technological and technical development of oil and natural gas production in Ukraine, in particular in the Western, Eastern and Southern oil and gas producing regions of Ukraine, is traced. Scientific value of development. Introduction to scientific circulation of the main events, facts, technical and technological solutions that determined the development of the oil and gas industry on the territory of Ukraine in the 18th-20th centuries. Practical meaning. Deposits with significant forecast resources of oil, natural gas and gas condensate have been discovered in Ukraine. Their reserves enable Ukraine to meet its own needs in the fuel and energy complex and the chemical industry and to export hydrocarbon products to European consumers.
History of oil and gas production in Ukraine
Keywords: oil industry of Ukraine; gas industry of Ukraine; birth of the oil and gas industry; родовища нафти і газу; історія видобування нафти і газу; oil deposits; gas deposits; history of oil and gas extraction; нафтогазова промисловість України; зародження нафтогазової промисловості