Управління ключовою інформацією в каскадних системах потокових шифрів - Главчев, Максим Ігорович; Главчева, Юлія Миколаївна; Гавриленко, Світлана Юріївна (Одеський національний технологічний університет, 2025)
Робота присвячена проблемі управління ключами в каскадних потокових шифрах. Після аналізу недоліків існуючих методів пропонується вдосконалений підхід на основі пам'ять-вимогливої функції Argon2. Методика передбачає посилення початкового секрету за допомогою солі для захисту від атак перебором, після чого з отриманого розширеного ключа детерміновано генеруються всі ключі та вектори ініціалізації для каскаду. Такий підхід гарантує незалежність ключів, є універсальним для секретів з низькою ентропією та значно підвищує надійність криптосистеми.
Keywords: каскадні системи; потокові шифри; каскад; цифровізація; обчислювальні потужності; каскадне шифрування