Вдосконалення технології виготовлення абразивних кругів ручних шліфувальних машин для зменшення їх вібрацій - Романченко, Павло Володимирович (НТУ "ХПІ", 2017)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.03.01. процеси механічної обробки, верстати та інструменти. – Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Харків, 2016. Дисертацію присвячено рішенню актуальної задачі зменшення рівня вібрацій РШМ при абразивній обробці металопродукції до рівня вимог щодо вібраційних характеристик ручних машин, шляхом підвищення точності виготовлення абразивних кругів. Для оцінки потрібного рівня точності абразивних кругів виконано аналіз її формування відносно таких параметрів як ексцентричність положення круга на шпинделі РШМ та непаралельність торців круга. Для встановлення відцентрових сил, які збуджують коливання РШМ, отримано формули для визначення зміщення центра ваги абразивного круга від його ексцентричності та непаралельності торців. Рівень вібрацій в місцях контакту рук оператора з РШМ визначено за допомогою оригінальних математичних моделей динамічної системи "Абразивний круг – РШМ – оператор", які були розроблені для різних режимів роботи РШМ. На основі аналізу отриманих закономірностей формування точності абразивних кругів розроблено оригінальні технологічні та конструкторські рішенні, які дозволили зменшити рівень вібрацій РШМ до рівня вимог щодо вібраційних характеристик ручних машин.

Thesis for academic degree of Ph.D. for specialty 05.03.01 mechanical processing, machines and tools - National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute", Kharkiv, 2016. Thesis gives the solution of actual problem concerning decreasing vibration level of manual grinding machines during abrasive processing of metal products up to level of requirements for vibration characteristics of manual machines, by increasing accuracy of abrasive disk manufacture. To define needed level of abrasive disk accuracy, its forming in regard to eccentricity position of disk on spindle of manual grinding machines and ends’ nonparallelism of disk was analyzed. Formulas for definition of displacement of abrasive disk mass center from its eccentricity and ends’ non-parallelism were obtained to determine centrifugal forces which excite vibrations of manual grinding machines. The vibration level in places, where operator’s hands touch manual grinding machines, was defined using original mathematical models of dynamical system "Abrasive disk – manual grinding machines – operator", which are developed for different modes of manual grinding machines. Based on analysis of obtained principles of abrasive disk accuracy forming, original process and design solutions, which allowed to decrease vibration level of manual grinding machines up to level of requirements for vibration characteristics of manual machines, were developed.
Upgrading technology for abrasive disks manufacture for manual grinding machines to decrease their vibrations
Keywords: шліфування; технологія виготовлення інструмента; абразивний круг; неурівноваженість круга; непаралельність торців; ручна шліфувальна машина; пресформа; ексцентричність; автореферат дисертації; grinding; tool manufacture technology; abrasive disk; disk imbalance; eccentricity; ends’ non-parallelism; manual grinding machine; mould; 621.922