Застосування математичної статистики в медичних і медико-біологічних наукових дослідженнях - Філатова, Ганна Євгенівна; Толстанов, О. К. (Український інститут клінічної генетики ХНМУ, 2013)
У даній статті розглядаються основні поняття теорії математичної статистики, необхідні для з'ясування логіки статистичного аналізу медичної та медико-біологічних даних в наукових дослідженнях. У роботі розглянуті типи даних, що використовувані в дослідженнях, основні поняття описової статистики, перевірка статистичних гіпотез, а також показані типові помилки статистичної обробки та її опису, що зустрічаються в наукових медичних та медико-біологічних статтях.

In this paper we review basic concepts of the mathematical statistics theory which are essential for understanding the logic of the statistical analysis of medical and biological research data. We discuss frequently used data types, the basic concepts of descriptive statistics, and statistical hypothesis testing. In addition we describe typical errors of statistical analysis and its description occurring in scientific medical and biological papers.
The application of mathematical statistics in medical and biomedical scientific researches
Keywords: типи даних; описова статистика; статистична гіпотеза; mathematical statistics; data types; descriptive statistics; statistical hypothesis