Стратегія експортоорієнтованого зростання: концепція сталого розвитку - Іщенко, Світлана Вікторівна; Данилко, Валерій Кирилович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Аналіз наукових здобутків вітчизняних та зарубіжних авторів дозволив теоретично обґрунтувати, що сучасні моделі експортоорієнтованого розвитку не можуть базуватися на постулатах класичної та неокласичної економічної теорії, що в якості факторів виробництва розглядають землю, капітал, працю та підприємницькі здібності. З’ясовано, що доповнення неокласичної моделі міжнародної торгівлі Гекшера-Оліна таким фактором, як навколишнє середовище, доводить, що при застосуванні одностороннього екологічного регулювання та за умови мобільності будь-якого з факторів виробництва, «брудні» виробництва можуть мігрувати між країнами, але така міграція екологонебезпечних виробництв між країнами може давати лише локальний ефект, не вирішуючи питання глобального забруднення навколишнього середовища. В процесі дослідження визначено, що на сучасному етапі розвитку суспільства знання не лише набувають характеристик виробничого фактора, а й пріоритетної значущості серед інших факторів виробництва, маючи здатність знижувати витрати капіталу, праці та обсяги заподіяної шкоду навколишньому середовищу. Проведений теоретичний аналіз дозволяє зробити висновки, що за умови прийняття та дотримання принципів концепції сталого розвитку всіма учасниками світової економічної системи можливість забезпечити менший рівень викидів та відходів може стати порівняльною перевагою у міжнародній торгівлі але лише за умови уніфікації екологічного законодавства на глобальному рівні.

The analysis of scientific achievements of Ukrainian and foreign authors allowed us to substantiate that modern models of export-oriented development cannot be based on the postulates of classical and neoclassical economic theory, which consider land, capital, labor and entrepreneurial abilities as factors of production. It was found out that the addition of the neoclassical model of Heckscher-Olin's international trade to such factors as the environment proves that when applying one way environmental regulation in terms of the mobility of any of the factors of production "dirty" production can migrate between countries. However such migration of environmentally hazardous industries between countries without addressing global pollution can have a local effect only. In the process of research it was determined that knowledge acquires not only the characteristics of the factor of production but also a priority among other factors of production, having the ability to reduce capital costs, labor and environmental damage at the present stage of development of society. The theoretical analysis allowed the authors to conclude that if the principles of the concept of sustainable development are adopted by all participants of the world economic system, the possibility to ensure lower emissions and waste can become a comparative advantage in international trade only if environmental legislation is unified globally.
Export-oriented growth strategy: the concept of the sustainable development
Keywords: стратегія експортоорієнтованого розвитку; економіка знань; сталий розвиток; фактори виробництва; економічний розвиток; виробничі знання; export-oriented development strategy; knowledge economy; sustainable development; factors of production; production knowledge