Удосконалення теоретичних основ застосування ділового консультування в Україні - Черепанова, Вікторія Олександрівна (НДЦ індустріальних проблем розвитку НАН України, 2018)
Метою статті є удосконалення теоретичних основ консалтингу шляхом запровадження нового поняття "ділове консультування", визначення його функцій та завдань. У статті проаналізовано сучасний стан розвитку консультаційних послуг в Україні й світі та встановлено, що з 2015 року спостерігається їх зростання. Дослідження наукових праць показало необхідність впровадження нового поняття – "ділове консультування", яке об'єднує у собі "консалтинг", "управлінське консультування", "коучинг" та "консультативна психологія" за їх характерними рисами. Необхідність впровадження ділового консультування полягає у розширенні функцій та завдань, що стоять перед консультаційними фірмами щодо надання послуг клієнтам. Визначення його функцій (етапів) базується на аналізі наукових підходів до сутності консалтингу та включає експертизу діяльності, обґрунтування заходів, розробка стратегій та супроводження впровадження заходів у бізнес-процеси клієнта. Доведено, що завдання щодо здійснення цих послуг є конкретизація встановлених функцій щляхом вирішення проблем економічного, техніко-технологічного, інформаційно-організаційного та соціально-психологічного характеру
Keywords: консалтинг; управлінське консультування; коучинг; консультативна психологія; ділове консультування; функції ділового консультування; завдання ділового консультування