Система моніторингу об'єктів електроенергетичної інфраструктури з використанням БПЛА - Зуєв, Андрій Олександрович; Караман, Дмитро Григорович (Полтавський національний технічний університет ім. Юрія Кондратюка, 2018)
Сучасні системи з протяжною та розгалуженою інфраструктурою ліній електропередачі та великим різноманіттям електроенергетичних об'єктів потребують постійного моніторингу їх технічного стану для своєчасного виявлення порушень, які можуть призвести до серйозних аварій та техногенних катастроф. З ростом протяжності та складності об'єктів, що підлягають моніторингу, значно зростають складність та затрати заходів з їх профілактики та технічного обслуговування. В статті проведено аналіз існуючих та перспективних рішень для моніторингу об'єктів електроенергетичних мереж, серед яких окремо розглянуті системи з використанням безпілотних літальних апаратів. Сформульовані основні задачі з вирішення проблем для систем моніторингу розподілених промислових та електроенергетичних об'єктів на базі БПЛА. Проведена розробка базової платформи для функціональної одиниці БПЛА, побудована модель комунікації з наземною станцією управління і обробки даних та розглянуті питання забезпечення захисту прикладних даних і інформаційного обміну.

Modern systems with an extensive and ramified infrastructure of power lines and a large variety of electric power facilities require constant monitoring of their technical condition for the early detection of violations that can lead to serious accidents and man-made disasters. With the growth of the length and complexity of the objects to be monitored, the complexity and costs of measures for their prevention and maintenance increase significantly. In this article the recent and perspective solutions for the power grid facilities monitoring are analyzed, among which systems using unmanned aerial vehicles are considered separately. The main tasks to solve problems for monitoring systems of distributed industrial and electric power facilities based on UAVs are formulated. A basic platform for the functional unit of the UAV was developed, a model of communication with the ground control and data processing station was built, and the issues of ensuring the protection of application data and information exchange were considered.
Electric power infrastructure objects monitoring system using UAV
Keywords: безпілотні літальні апарати; обслуговування; технічний стан; система автоматизованого моніторингу; лінії електропередач; магнітне поле; електричне поле; technical condition; automated monitoring system; unmanned aerial vehicles