Роль Владики Антонія (Храповицького) в реформуванні церковного управління та відновлення патріаршества - Телуха, Світлана Степанівна (НТУ "ХПІ", 2013)
В статті проаналізовано погляди митрополита Антонія щодо змін в церковно-релігійному управлінні та реформування синодального періоду історії РПЦ. Ініціативність стосовно назрівших змін в управлінні церквою довгий період часу жевріла в поглядах та мріях Владики. Спроба втілити їх у життя стала можливою на Помісному соборі 1917-1918 рр. в результаті якого Патріаршество було відновлено.

The looks of metropolitan Anthony to changing in to church religious management and reformation of synod period of history of the Russian orthodox church are analysed. Long period of time a metropolitan tried to attain changes in a management a church. An attempt to incarnate them in life became possible on the Pomisniy cathedral 1917-1918 which Patriarchate was picked up thread as a result of.
Keywords: РПЦ; реформування синодального періоду; патріаршество; Помісний собор; соборно-патріарше правління; обрання Патріарха; reformation; patriarchate; Pomisniy cathedral; cathedral patriarch rules; elections