Інструментарій ефективності розробки та реалізації бізнес-стратегій - Кучіна, Світлана Едуардівна; Долина, Ірина Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Проблема ефективного управління організацією в умовах сучасного, швидко мінливого бізнес-середовища сьогодні набуває особливої актуальності. Наслідки невірно обраної стратегії діяльності підприємства у умовах високо конкурентного середовища стають критичними та загрожують самому його існуванню. Тому метою статті є розгляд актуального інструментарію до процесу формування бізнес-стратегій вітчизняних бізнес-структур на базі наукових шкіл стратегічного управління з метою забезпечення сталого розвитку бізнесу в умовах економічної нестабільності. Для цього в статті надано визначення поняття "стратегія", систематизовано аналітичний інструментарій розробки та реалізації стратегії, включаючи SРАСЕ-аналіз, SWOT-аналіз, GAP-аналіз, CVP-аналіз, факторний аналіз, розглянуто аналітичнео забезпечення процесу розробки та реалізації стратегії, що включає кілька прийомів аналізу, що використовуються на різних етапах цього процесу, проаналізовано новий, специфічний підхід до формування бізнес-стратегій - "стратегія блакитного океану". Підкреслено, що "стратегію блакитного океану" треба використовувати тим підприємницьким структурам, які прагнуть надати певну спрямованість стратегічному розвитку компанії, на основі формування нових продуктивних бізнес-ідей. Запропоновано поряд зі застосуванням класичного аналітичного інструментарію розробки бізнес-стратегій, який доцільно застосовувати в процесі розробки програми стійкого розвитку потенціалу підприємства, виявлення сильних та слабких позицій у формуванні та реалізації елементів потенціалу, запроваджувати нові технічні засоби і підходи.

The problem of effective management of the organization in the conditions of the modern, rapidly changing business environment is becoming especially relevant today. The consequences of an incorrectly chosen business strategy in a highly competitive environment become critical and threaten its very existence. Therefore, the purpose of the article is to consider the actual toolkit for the process of forming business strategies of domestic business structures on the basis of scientific schools of strategic management in order to ensure sustainable business development in conditions of economic instability. For this purpose, the article provides a definition of the concept of "strategy", systematizes the analytical toolkit of strategy development and implementation, including SRACE-analysis, SWOT-analysis, GAP-analysis, CVP-analysis, factor analysis, analytical support for the process of strategy development and implementation, including several methods of analysis used at different stages of this process, a new, specific approach to the formation of business strategies - "blue ocean strategy" is analyzed. It is emphasized that the "blue ocean strategy" should be used by those business structures that seek to give a certain focus to the strategic development of the company, based on the formation of new productive business ideas. Along with the use of classical analytical tools for the development of business strategies, which should be used in the process of developing a program for the sustainable development of the enterprise's potential, it is proposed to identify strong and weak positions in the formation and implementation of potential elements, to introduce new technical means and approaches.
Toolkit for the efficiency of development and implementation of business strategies
Keywords: інструментарій розробки стратегій; ефективність; конкурентоспроможність; стратегічне становище; strategy development toolkit; efficiency; competitiveness; strategic position