Оптимізація сопла Вентурі для абразивно-струминної установки - Бага, Вадим Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Пневмо-абразивна обробка поверхонь є невід’ємною частиною багатьох технологічних процесів з нанесення покриттів, виконання ремонтних чи відновлювальних робіт та ін. Ефективність роботи пневмо-абразивної установки характеризується декількома чин-никами. Головним чинником є час обробки поверхні матеріалу. Чим швидше буде виконана обробка поверхні тим вищою буде ефективність обробки, оскільки для роботи пневмо-абразивної установки потрібна велика кількість стисненого повітрята абразив-ного матеріалу. На ефективність пневмо-абразивної установки найбільшим чином впливає робоче сопло, від конструкції якого залежать характеристики повітряно-абразивної суміші. Робоче сопло призначене для формування струменя та збільшення швидко-стіробочого потоку, який складається з суцільної та дисперсної фаз. Pneumatic abrasive surface treatment is an integral part of many technological processes used for applying coatings, performing repair or doing a restoration work, etc.The operation efficiency of the pneumatic abrasive plant is characterized by several factors. The main factor is the time of surface treatment of the material.The faster the surface treatment, the higher the treatment efficiency since a large amount of compressed air and abrasive material is required for the operation of a pneumatic abrasive plant. The efficiency of the pneumatic abrasive plant is most affected by the operating nozzle, the design of which defines the characteristics of the air-abrasive mixture. The operating noz-zle is designed to form a jet and increase the speed of the working flow consisting of continuous and dispersed phases.
Optimizing the Ventura nozzle for abrasive jet plant
Keywords: робоче сопло; пневмо-абразивна установка; робочий процес; уцільна фаза; дисперсна фаза; ефективність обробки; operating nozzle; pneumatic abrasive plan; working process; continuous phase; dispersed phase; and the treatment effi-ciency