Моделювання безпеки інтернет-трафіку як семіотичної системи - Толкачов, Максим Юрійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії (PhD) за спеціальністю 125 – Кібербезпека та захист інформації. – Національний технічний університет “Харківський Політехнічний Інститут”, Харків, 2025. Дисертація присвячена розв’язанню науково-технічного завдання забезпечення підвищення рівня безпеки систем захисту інтернет-трафіку на основі розробки та впровадження математичних моделей, методів моніторингу та управління елементами системи безпеки з врахуванням різноманітних факторів, включно соціальних та перцептивних аспектів. Використання запропонованого підходу забезпечує захист змішаного контенту інформації на основі семіотичного аналізу, який не тільки підвищує рівень захисту інформаційних ресурсів, але й забезпечує гнучкість управління безпеки інтернет-трафіку. Метою дисертаційної роботи є розробка моделей безпеки інтернет-трафіку у кібефізичному просторі на основі багаторівневої семіотичної моделі, що забезпечує підвищення рівня безпеки систем захисту інформації. Об’єкт дослідження: процес створення та використання моделей і методів забезпечення захисту інтернет-трафіку у кібефізичному просторі. Предмет дослідження – моделювання безпеки інтернет-трафіку як семіотичної системи. Dissertation for the degree of Doctor of Philosophy (PhD) in specialty 125 – Cybersecurity and Information Protection. – National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute", Kharkiv, 2025. The dissertation is devoted to solving the scientific and technical problem of increasing the security level of systems that protect Internet traffic by developing and implementing mathematical models, monitoring methods, and control mechanisms for security system elements, taking into account various factors, including social and perceptual aspects. The proposed approach ensures the protection of mixed content information based on semiotic analysis, which not only enhances the security of information resources but also provides flexible management of Internet traffic security. The purpose of the dissertation is to develop models for Internet traffic security in the cyber-physical space based on a multi-level semiotic model that ensures an increased level of information protection. Object of research: the process of creating and applying models and methods to ensure Internet traffic protection in the cyber-physical space. Subject of research: modeling the security of Internet traffic as a semiotic system.
Modeling the Security of Internet Traffic as a Semiotic System
Keywords: кібербезпека; машинне навчання; інформаційна безпека; семантична подібність; моделювання; засоби штучного інтелекту; кіберфізичний простір; інфокомунікаційні мережі; криптографія; інформаційна система; комп’ютерні мережі; інформаційні технології; cybersecurity; machine learning; information security; semantic similarity; modeling; artificial intelligence tools; cyber-physical space; infocommunication networks; cryptography; information system; computer networks; information technology