Методичні вказівки до проведення технологічної практики - Гаврилова, Алла Андріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Технологічна практика, яка проводиться для бакалаврів денної та заочної форм навчання спеціальності 125 (F5) “Кібербезпека та захист інформації”, входить до складу профільних дисциплін та повинна проходити у строки, які встановлені в графіку навчального процесу. Також технологічна практика є продовженням виробничої практик, яка проходила наприкінці попереднього року навчання, й використовує зібрані матеріали і навички, отримані на цьому виді практики. Для взаємоповʹязування продовження навчання за спеціальністю з практичною реалізацією, призначено технологічну практику. Технологічна практика, яка проводиться на четвертому курсі / третьому році навчання (на базі молодшого спеціаліста), є зовнішньою і необхідна для формування висококваліфікованих фахівців у динамічній та швидкозмінній галузі інформаційних технологій. Вона дозволяє студентам поєднати теоретичні знання, отримані в університеті, з реальними практичними завданнями та викликами, що існують у сфері кібербезпеки. За результатами проходження технологічної практики формується взаємозв’язок між теорією та практикою дисциплін, що викладалися на четвертому курсі / третьому році навчання (на базі молодшого спеціаліста) з питань методів аналізу протидії сучасним гібридним атакам, оцінки поточного рівня безпеки та вибору механізмів протидії при дослідженні стану предметної області на базі практики, аналізу інфраструктури мережі, технічних засобів комплексної системи захисту інформації, можливості її удосконалення в умовах дії сучасних загроз, управління інформаційною безпекою, роботи із засобами захисту інформації, ознайомлення з процесами забезпечення інформаційної безпеки на підприємстві, розвитку аналітичних та дослідницьких здібностей. Таким чином, технологічна практика є незамінним досвідом для майбутніх фахівців з кібербезпеки, дозволяючи їм “зануритися” у професійне середовище та сформувати практичні компетенції, необхідні для ефективного захисту інформації в сучасному цифровому світі.
Keywords: методичні вказівки; технологічна практика; бакалаврат; кібербезпека; захист інформації; національна безпека