Investigation of diamond biocompatible coatings for medical implants - Starikov, V. V.; Starikova, S. L. (Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна, 2015)
Despite the advantages of diamond-like carbon fi lms that are used as wear-resistant coatings for implants, they may have a number of disadvantages such as the high level of internal tension, low adhesive durability and high sensitivity to environment conditions. These problems can be overcome by application of the new carbon nanocomposite coatings that can be deposited from C60 ionic beam. It was found that the proposed diamond-like nanocomposite coatings increase implant material resistance to electrochemical corrosion processes due to shift of its electrode potential to area of positive values, and also promote a complex of reparative and adaptation and compensatory reorganizations that will allow to accelerate processes of healing and postoperative adaptation of organism in zone of implant inputting.

Незважаючи на переваги діамантоподібних вуглецевих покриттів, що використовуються в якості зносостійких захисних покриттів для імплантатів, вони можуть мати ряд недоліків, таких як високий рівень внутрішніх напружень, низька адгезійна міцність, висока чутливість до умов навколишнього середовища. Ці проблеми можуть бути подолані в разі застосування нових вуглецевих нанокомпозитних покриттів, нанесених з іонного пучка С60. Встановлено, що запропоновані діамантоподібні нанокомпозитні покриття підвищують опірність матеріалу імплантату до електрохімічних корозійних процесів за рахунок зміщення його електродного потенціалу в область позитивних значень, а також сприяють комплексу репаративних і адаптаційно-компенсаторних перебудов, що дозволить прискорити процеси загоєння та післяопераційної адаптації організму в зоні введення імплантату.
Keywords: diamond-like films; nanocomposite; implant coating; structure; electrode potentiale; biocompatibility; діамантоподібні плівки; нанокомпозит; покриття на імплантаті; структура; електродний потенціал; біосумісність