Аналіз ефективності використання земельних ресурсів у сільськогосподарських підприємствах регіону - Саприкіна, О. М. (НТУ "ХПІ", 2014)
В статті проаналізовано основні тенденції у системі землекористування і землеволодіння, визначено рівень ефективності та ступінь використання землі в загальній сукупності чинників сільськогосподарського виробництва. Обґрунтовано напрями ефективного використання земельних ресурсів в сільськогосподарських підприємствах досліджуваного регіону. З дослідження випливає, що для підвищення ефективності використання земельних ресурсах у господарствах області необхідно збільшувати врожайність сільськогосподарських культур, продуктивність тварин та знижувати собівартість продукції. Звідси випливає, що основним напрямом підвищення економічної ефективності використання земельних ресурсів є послідовна інтенсифікація сільськогосподарського виробництва.

In the article basic tendencies are analysed in the system of land-tenure and landownership, the level of efficiency and degree of the use of earth are certain in general totality of factors of agricultural production. Reasonably directions of the effective use of the landed resources in the agricultural enterprises of the investigated region.The paper analyzes the major trends in the system of land tenure and defined efficiency and degree of land use in the general set of factors of agricultural production. Directions efficient land use in farms studied region. The study showed that to improve the efficiency of land in farms of the region must increase crop yields, animal performance and reduce production costs. Hence, the main focus of increasing economic efficiency land use is consistent intensification of agricultural production.
An analysis of efficiency of the use of the landed resources is in the agricultural enterprises of region
Keywords: земельні ресурси; сільськогосподарські підприємства; землекористування; земельна реформа; landed resources; agricultural enterprises; rational land-tenure