Разделение полидисперсных сыпучих материалов по плотности и крупности при напорном гидротранспортировании - Семененко, Е. В. (НТУ "ХПИ", 2006)
На основі дослідження руху твердої частинки в турбулентному напірному потоці рідини зроблено оцінку можливості її зависання на різній відстані від дна трубопроводу. Встановлено, що зависання частинок крупністю від 0,25 до 3 мм можливо лише на відстані від дна трубопроводу, що не перебільшує деяку величину, яка є границею зависання. Це створює можливість сепарації цих частинок з потоку. Досліджено залежність границі зависання від критерію Рейнольдcа, густини та концентрації матеріалу, що транспортується.

On the basis of research of firm particle movement in vortical forcing flow of a liquid has been made an estimation of an opportunity of its lag on different distance from bottom of the pipeline. It has been established, that the lag of particles with size from 0,25 up to 3 mm has been possible only on distance from bottom of the pipeline, which hasn’t exceeded deffinite size, which is border of lag. It has created an opportunity of separation of these particles from a flow. The dependence of lag border on criterion Reynoldse, density and concentration of a material which is transported has been investigated
Keywords: взвесенесущие потоки; твердыа частицы; потолок взвешивания частиц; гидросмесь; осредненные параметры; сепарация частиц