Возможности оптимизации конструкции гильзы цилиндра быстроходного автотракторного дизеля - Тринёв, Александр Владимирович; Обозный, Сергей Владимирович; Калантай, В. И. (НТУ "ХПИ", 2011)
Проблеми підвищення паливної економічності, надійності та довговічності пропонується вирішувати за рахунок узгодження теплового стану деталей камери згоряння (КЗ), зокрема гільзи циліндра, з тепловими процесами двигуна та використання локального охолодження гільзи.

Problems of improving fuel economy, reliability and durability offered by coordination to solve the heat of combustion chamber components (circuit), such as cylinder liners, engine with thermal processes and the use of local cooling sleeve.
Keywords: износ втулки; головка цилиндров; нагрев; температура; деформация втулки; автотракторные ДВС