Оптимізаційна модель для синтезу системи керування електроприводу змінного струму на основі використання алгоритму векторного управління - Заполовський, Микола Йосипович; Мезенцев, Микола Вікторович (Національний університет "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка", 2022)
Розглянуті питання розроблення оптимізаційної моделі для синтезу системи керування тяговим елек-троприводом змінного струму дизель-поїзда та її дослідження, з використанням сучасних методів оптимізації на основі математичних моделей і алгоритмів векторного способу управління. В процесі рішення: розроблено математичні моделі елементів систем тягового електроприводу дизель-поїзда з урахуванням протікання в них електро-магнітних процесів; проведено аналіз і вибір методів оптимізації та критеріїв якості, характерних для даного типу об’єктів керування, які можливо використовувати для синтезу системи управління електроприводу дизель-поїзда з урахуванням математичної моделі, яка описує динамічні процеси; проведено розроблення оптимізаційних моделей системи керування електроприводу електропередачі дизель-поїзда з використанням характерних для даного типу електропередачі критеріїв якості; виконані дослідження та уточнення на оптимізаційних моделях структур і параметрів системи керування як з відомими законами управління, так і із запропонованими в процесі синтезу.

Considered the issues of developing an optimization model for the synthesis of the AC traction electric drive control system of a diesel train and its research, using modern optimization methods based on mathematical models and vector control algorithms. In the process of the decision: mathematical models of the elements of the traction electric drive systems of the diesel train were developed, taking into account the flow of electromagnetic processes in them; the analysis and selection of optimization methods and quality criteria typical for this type of control objects, which can be used for the synthesis of the control system of the electric drive of a diesel train, taking into account the mathematical model that describes dynamic processes; the development of optimization models of the control system of the electric drive of the electric transmission of a diesel train using quality criteria typical for this type of electric transmission was carried out; studies and refinements were made on optimization models of the structures and parameters of the control system, both with known control laws and with those proposed in the synthesis process.
An optimization model for the synthesis of the control system of an alternating current electric drive based on the use of a vector control algorithm
Keywords: оптимізаційна модель; електропривід змінного струму; синтез; методи оптимізації; математичні моделі; критерії якості; динамічні процеси; дослідження та уточнення; структури; optimization model; alternating current electric drive; synthesis; optimization methods; mathematical models; quality criteria; dynamic processes; research and refinement; structures