Кластерний аналіз нелінійних характеристик серцевого ритму - Кисельова, О. Г. (НТУ "ХПІ", 2012)
В роботі запропоновано використання алгоритму автоматичної класифікації методом "k-середніх", що дало змогу підвищити достовірність результатів статистичного аналізу медико-біологічних сигналів, виключити із розгляду не інформативні послідовності скорочень серця та виділити інформативні патерни – послідовності з ідентифікацією діагнозів всередині їх.

In this paper the method "k-means" of cluster analysis was used for increasing the reliability of the statistic analysis results of medical data and definition of the non- informative RR-intervals and pattern recognition of different pathologies of human body blood circulation.
Keywords: статистичний аналіз; дисперсійний аналіз; метод "k-means"; heart rate; RR-interval; statistical analysis; cluster analysis; variance analysis