Лабораторний стенд для дослідження однофазних реле контролю напруги для захисту побутових споживачів - Чепелюк, Олександр Олександрович; Шнейдерович, Євгеній Ігорович; Зорін, Євгеній Юрійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Дана стаття присвячена розробці лабораторного стенду з дослідження однофазних реле контролю напруги для захисту побутових споживачів та методичних вказівок для проведення відповідної лабораторної роботи. Описано конструкцію, процес збірки та електричну схему розробленого стенду, а також методичні вказівки, розроблені для проведення лабораторної роботи на даному стенді. На підставі проведених дослідів, проаналізовані різні режими роботи та реальні характеристики спрацьовування різних типів реле контролю напруги. За результатами дослідів виявлені переваги та недоліки кожного типу реле контролю напруги.

This article is devoted to the development of a laboratory stand for the study of voltage control relays for the protection of household consumers and guidelines for the relevant laboratory work. Describes the design, assembly process and electrical circuit of the developed stand, as well as guidelines developed for laboratory work on this stand. On the basis of the conducted experiments, different operating modes and real characteristics of different types of voltage control relays are analyzed. The results of experiments revealed the advantages and disadvantages of each type of voltage control relay.
Laboratory stand for investigation of single-phase voltage control relays for protection of domestic consumers
Keywords: норми якості електроенергії; відхилення напруги; провал напруги; тимчасова перенапруга; power quality standards; voltage deviation; voltage failure; temporary overvoltage