Параметрична декомпозиція багатоетапних транспортних моделей - Гамбаров, Леонід Арамович; Шевченко, Сергій Васильович; Чернишова, Надія Петрівна; Свєтлова, Л. Ф. (Український державний університет залізничного транспорту, 2014)
Багатоетапні транспортні моделі займають особливе місце серед задач математичного програмуванні. При деталізованому підході до їх розв’язання, з описом елементарних актів управлінської діяльності, виникає проблема пошуку екстремуму алгоритмічної функції на безлічі алгоритмічних обмежень в умовах високої розмірності простору змінних. В таких випадках має сенс застосовувати параметричну декомпозицію, пов'язану з проблемами негладкої оптимізації опуклих функцій багатоетапних транспортних моделей. У статті розглянуто застосування алгоритму найшвидшого спуску для розв’язання таких задач.

Flighted transport models occupy a special place among the problems of mathematical programming. With granular approach to their solution, describing the elementary acts of administrative activity, there arises the problem of the extremum of algorithmic functions on the set of algorithmic restrictions in the conditions of high dimensionality of the space of variables. Given that multi-stage transportation problem has a block structure with a small number of links, it makes sense to use such decomposition schemes that lead to the problem of minimizing nonsmooth convex piecewise-linear function of the related parameters, relevant constraints of the problem in a binder. The most promising and appropriate for solving such problems is the approximate analytical description of the object of management and development of approaches for solving the problem of finding an extremum algorithmic functions on the set of algorithmic constraints in high dimensional space of the variables of the problem and the limited time calculations. In such cases, it makes sense to use a parametric.
Parametric decomposition of the multi-phase transport models
Keywords: виробничо-транспортне планування; багатоетапна транспортна модель; блокова структура; негладка оптимізація; градієнтні методи; алгоритми; block structure; onsmooth optimization; gradient methods; algorithms