Соціальна статистика - Аксьонова, Ірина Вікторівна (Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця, 2021)
Різноманітні зміни, що тривають у житті населення країни, впливають на економікусуспільства, виробництво суспільного продукту та рівень споживання, оскільки населення є одночасно виробником й споживачем матеріальних та нематеріальних благ. Навчальна дисципліна "Соціальна статистика" досліджує вплив чинників на соціальні процеси, які визначають склад та якісні характеристики населення, а також досліджує рівень, спосіб та якість життя населення країни або регіону. Вивчення даної дисципліни необхідно майбутньому спеціалісту, щоб об'єктивно оцінювати й визначати статистичні характеристики умов, рівня, якості й способу життя населення й приймати обґрунтовані управлінські рішення щодо розвитку соціальної сфери держави. Об’єктом навчальної дисципліни є соціальні явища та процеси. Предметом навчальної дисципліни є вивчення закономірностей та тенденцій розвитку соціальних процесів у суспільстві на підставі застосування статистичного інструментарію. Метою викладання даної навчальної дисципліни є формування теоретичних знань, прикладних вмінь та навичок щодо використання статистичних методів дослідження способу та якості життя населення; набуття необхідної сукупності теоретичних та практичних знань для вирішення конкретних завдань з проведення статистичного аналізу соціальних процесів у суспільстві.
Keywords: робоча програма; суспільство як соціальна система; населення; статистика рівня життя населення; статистика житлових умов; статистика зовнішнього середовища; статистика освіти; статистика інформатизації