Етнічна ідентичність лемків, бойків і гуцулів у сучасній історіографії - Мусієнко, Ірина Володимирівна (Drukarnia Wydawnictwo "Druk-Ar", 2010)
Стаття присвячена розгляду проблем етнічної ідентичності окремих етнографічних груп українців – бойків, лемків і гуцулів у сучасній історіографії. Проаналізовано етапи розвитку цих наукових студій, внесок окремих науковців у розвиток етнології західного регіону України. Вказано, що сьогодні в Україні етнічні процеси з важливої наукової проблеми іноді перетворюється на засоби політичної боротьби, спрямовані на протиставлення окремих регіонів Української держави. Зокрема, у сучасній історіографії більше місця займає проблема "політичного русинства", ніж аналіз особливостей матеріальної і духовної ідентичності українських етнографічних груп.
Keywords: identity; Ukraine; Lemkos; Boykos; Hutsuls; Ethnographic groups; historiography; етноси; етнічні українці; етнографічні групи; лемки; гуцули; бойки; українська етнологічна школа