Метрологія та основи вимірювань - Бабіченко, Анатолій Костянтинович; Красніков, Ігор Леонідович; Бабіченко, Юлія Анатоліївна; Лисаченко, Ігор Григорович (Impress, 2023)
У посібнику розглядаються основні положення та визначення у сфері метрології. Дається аналіз похибок вимірювання фізичних величин, наводяться точнісна ієрархія засобів вимірювальної техніки, їх класифікація і порядок передачі одиниць вимірювання від еталонів до технічних засобів вимірювання. Наведені основи теорії випадкових похибок та методи обробки результатів вимірювань. Розглянуті загальні положення про державну метрологічну службу. За змістом посібник відповідає типовій програмі з навчальної дисципліни "Метрологія та основи вимірювань" студентів спеціальності 174 "Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка".
Keywords: навчально-методичний посібник; вимірювальні перетворювачі; критерії узгодження Пірсона і Колмогорова; виключення грубих похибок; фізичні величини; довірча ймовірність; числові характеристики