Фазові співвідношення в металевих матеріалах - Бурлуцький, Олексій Вікторович; Чухліб, Віталій Леонідович; Губський, Сергій Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Дисципліна спрямована на отримання здобувачами базових знань про фазову будову та рівноваги в металевих системах. Розглянуто основи теорії фазових перетворень, принципи побудови та аналізу діаграм стану. Проаналізовано взаємозв'язок між фазовим складом, структурою та властивостями металів і сплавів, а також їх вплив на технологічні та експлуатаційні характеристики матеріалів. Загальний обсяг дисципліни 120 год. (4 кредитів ECTS): лекції – 32 год., практичні роботи – 16 год., самостійна робота здобувачів – 72 год. Підсумковий контроль – іспит.
Keywords: конспект лекцій; металеві матеріали; атомно-кристалічна будова металів; вуглецеві сталі; чавуни; кольорові метали; пластична деформація