Оцінювання імовірнісних характеристик генерування сонячних електростанцій в задачі інтелектуалізації локальних електричних систем - Лежнюк, Петро Дем'янович; Комар, В'ячеслав Олександрович; Кравчук, Сергій Васильович (НТУ "ХПІ", 2016)
В роботі розглядається питання аналізу імовірнісних характеристик генерування відновлювальних джерел електроенергії, зокрема сонячних електричних станцій (СЕС). Проаналізовано закон розподілу генерування сонячної електростанції для певного проміжку часу доби протягом року. Представлена математична модель гаусових сумішей, що дозволяють отримати основні характеристики імовірнісного характеру генерування сонячної електростанції. Оцінено можливість узгодження генерування сонячної електростанції з добовими графіками споживання. Визначено імовірність покриття заданого графіка навантаження генеруванням СЕС протягом певного часу доби впродовж всього року.

Growth of the share of renewable sources of energy in electric energy balance of the country is stipulated both by state preferences and certain reduction of the prices at the world market for the elements of such sources. Solar power plants are developing at a rapid pace. Some consumers start to construct plants of direct conversion of solar energy as a means to provide certain level of energy independence. These consumers leave the group of "passive" and join the group of "active" users and are able to influence the operation mode of local energy system.
Evaluation probabilistic characteristics of solar power generation in applications of intellectualization local electric systems
Keywords: потужність генерування; графік навантаження; активний споживач; гаусові суміші розподілу; power generation; load schedule; active consumer