Методичні вказівки до самостійної роботи з навчальної дисципліни "Обробка результатів експериментальних досліджень" - Роговий, Андрій Сергійович; Гасюк, Олександр Іванович; Фатєєва, Надія Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Знання про статистичну обробку експериментів є ключовими для успішного проведення наукових досліджень, інженерних проєктів та управління виробничими процесами. Вони дозволяють не лише оцінювати результати експериментів, але й гарантувати їхню точність, достовірність та репрезентативність. Статистична обробка дозволяє усунути суб’єктивність та мінімізувати вплив випадкових факторів, забезпечуючи коректні інтерпретації даних [1]. В даній роботі здобувачам вищої освіти пропонується вирішити модельну задачу щодо обробки результатів експериментів, що дозволить засвоїти всі основні етапи подібних процедур. Отримані під час вирішення задачі знання про статистичну обробку дозволяють оптимізувати процес планування досліджень, наприклад, вибирати оптимальний обсяг вибірки чи проєктувати експерименти з урахуванням потенційних джерел похибок. На виробництві статистична обробка даних дозволяє виявляти слабкі місця у процесах, розробляти ефективні стратегії їхнього вдосконалення та зменшувати витрати [2, 3]. У багатьох наукових і технічних сферах обов’язковою є перевірка відповідності результатів певним стандартам [4, 5], що здійснюється за допомогою статистичних методів. Таким чином, уміння обробляти результати експериментів статистично є важливою складовою сучасної освіти та професійної діяльності. Це знання дозволяє науковцям і фахівцям приймати обґрунтовані рішення, розробляти інновації та підвищувати якість результатів у всіх галузях науки і техніки. В другій частині завдання здобувачам вищої освіти пропонується застосувати метод найменших квадратів та знайти рівняння регресії за заданим рівнянням. Метод найменших квадратів (МНК) є одним із найпоширеніших математичних інструментів для аналізу даних та знаходження оптимальних рішень у задачах моделювання та прогнозування. Він дозволяє мінімізувати різницю між експериментальними даними та теоретичною моделлю, забезпечуючи точність і надійність результатів. Вміння використовувати метод найменших квадратів є невід'ємною складовою сучасної технічної, наукової та аналітичної освіти. Воно забезпечує можливість працювати з даними ефективно, створювати моделі високої точності та приймати обґрунтовані рішення. У поєднанні з іншими статистичними методами МНК стає потужним інструментом для розв’язання складних практичних задач.
Keywords: методичні вказівки; самостійна робота; експериментальні дослідження; результати експериментальних досліджень; прикладна механіка; моделювання технічних систем