Управління зацікавленими сторонами проектів будівництва при виникненні невизначеності протидії - Становська, Іраіда Іванівна; Кошулян, Сергій Вікторович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2018)
Проектна діяльність іноді стикається із проблемами, які не можуть бути розв’язані за допомогою існуючих методів та моделей, що використовуються в управлінні проектами та програмами. Це, в першу чергу, відноситься до управління зацікавленими сторонами будівельних проектів. Особливість спеціальних будівельних вантажів (важка дорожня техніка; великогабаритні конструкції і устаткування; труби; негабаритні ємності; складні елементи архітектурних композицій і т.д.) полягає в тому, що за своїми технічно характеристиками вони не завжди можуть перевозитися по дорогах загального користування звичайним транспортом. При реалізації подібних «транспортних» підпроектів у деяких випадках необхідно перекривати шляхи, піднімати лінії електропередач або, навіть, змінювати ландшафт. Все це вимагає створення і розвитку принципово нових підходів до управління зацікавленими та незацікавленими сторонами проектів, учасники яких схильні до взаємно-антагоністичним рішень і дій. Тому створення і впровадження ефективної системи підтримки прийняття оптимальних проектних рішень в процесі управління проектами та програмами в будівельній галузі, в яких спостерігається конфлікт інтересів між окремими зацікавленими та незацікавленими сторонами, є вельми актуальним. Проаналізовано проблеми управління зацікавленими сторонами проектів будівництва при наявності в операцій поставки спеціальних ресурсів. Розроблені основи планування процесів управління зацікавленими або незацікавленими сторонами в проектах будівництва. Розроблені методи попередження і компенсації протидії невизначеності в процесах управління зацікавленими сторонами проектів будівництва. Створено систему підтримки прийняття рішень у проактивному управлінні будівництвом «SOLINTR». Виконано практичні випробування системи «SOLINTR» на підприємстві, яке спеціалізується на перевезенні великогабаритних вантажів, з позитивним технічним ефектом. Підтверджено можливість ефективного використання нових проектно-орієнтованих методів і моделей для успішного проактивного управління процесом будівництва з використанням операцій транспортування спеціальних вантажів в умовах внутрішнього протиріччя між групами людей з числа виконавців проекту.

Project activity sometimes encounters problems that cannot be solved using existing methods and models used in project and program management. This, first of all, relates to the management of interested parties in construction projects. The peculiarity of special construction cargoes (heavy road engineering, large-sized constructions and equipment, pipes, oversized capacities, complex elements of architectural compositions, etc.) is that, due to their technical characteristics, they cannot always be transported on public roads using conventional transport. In the implementation of such "transport" subprojects in some cases it is necessary to overcome the paths, raise the power lines or even change the landscape. All this requires the creation and development of fundamentally new approaches to managing interested and non-interested parties in projects whose participants are subject to mutually antagonistic decisions and actions. Therefore, the creation and implementation of an effective system of support for the adoption of optimal design decisions in the process of project management and programs in the construction industry, in which there is a conflict of interest between the various interested and unwelcome parties, is very relevant. The problems of management of the interested parties of the construction projects in the presence of special resources supply operations are analyzed. The basics of planning of the processes of management of interested or uninterested parties in the construction projects are developed. Methods of prevention and compensation of counteraction to uncertainty in the processes of management of the interested parties of construction projects are developed. The system of decision-making support in the proactive construction management "SOLINTR" has been developed. The practical tests of the "SOLINTR" system in the enterprise, which specializes in the transport of large-sized cargoes, with a positive technical effect are carried out. The possibility of efficient use of new project-oriented methods and models for successful proactive management of the construction process using operations of transportation of special cargoes in conditions of internal contradiction between groups of people from among the project implementers has been confirmed.
Project management of constructions by stakeholders in the event of opposition uncertainty
Keywords: спеціальні ресурси; теорія ігор; фазовий портрет; special resources; game theory; phase portrait