Тенденції універсалізації ігрових амплуа в сучасному молодіжному баскетболі - Кулібаба, Валентин Дмитрович; Арабаджи, Тимур Дмитрович; Логвінов, М. Д. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
У дослідженні розглянуто зміни у підготовці баскетболістів у молодіжному віці, пов’язаних з відходом від класичного розподілу ігрових ролей. Сьогодні жорстка прив’язка гравця до однієї позиції (центровий, форвард чи захисник) обмежує його перспективи у професійному спорті. Основна увага приділяється тому, як сучасні вимоги до гри змушують високих гравців опановувати навички дриблінгу та дистанційного кидка, а низьких – активніше працювати на підбираннях та в силовому захисті.
Keywords: баскетбол; ігрові амплуа; молодіжний спорт; тренувальний процес