Підвищення точності металорізальних верстатів на основі чисельних розрахунків еліпсоїдів жорсткості - Струтинський, Василь Борисович; Чуприна, Володимир Михайлович; Юрчишин, Оксана Ярославівна (НТУ "ХПІ", 2015)
На основі тензорно-геометричного підходу до опису жорсткості основних підсистем верстату складено модель просторової жорсткості його пружної системи. Розроблено алгоритм знаходження статичної жорсткості (податливості) верстату в довільному напрямку тривимірного простору і побудовано поверхні статичної жорсткості.

Based on the tensor-geometrical approach to describe the stiffness of major machine tool subsystems the spatial rigidity model of its elastic system was made. The algorithm to find the static stiffness (compliance) of machine tool in any direction in three dimensional space was developed and the surfaces of static rigidity were built.
Improving the accuracy of machine tools based on numerical calculations of stiffness ellipsoids
Keywords: система пружна; підсистема; тензор; модель просторова; metal-cutting machine tool; elastic system; subsystem; stiffness; tensor; spatial model