Дослідження ефективності використання компосту при відновленні родючості нафтозабруднених ґрунтів - Разно, Микола Русланович; Тихомирова, Тетяна Сергіївна (Видавничий дім "Гельветика", 2025)
Нафтопродукти різного складу потрапляють у ґрунти переважно внаслідок руйнування резервуарів або ємностей для їх зберігання. Військова агресія проти України є причиною збільшення територій, забруднених нафтопродуктами. Атаки на нафтобази, автозаправні станції, а також непряме руйнування автівок внаслідок падіння уламків залізобетонних конструкції призводить до витоку нафтопродуктів та їх подальшого потрапляння у ґрунти та водоймища. Навіть за умови швидкої ліквідації розтікання нафтопродуктів по поверхні ґрунтів, частина їх просочується на глибину. Під час активної фази військових дій можливість швидко ліквідувати розтікання нафтопродуктів відсутня. Це призводить до забруднення ґрунтів на значну глибину. Нафтопродукти пригнічують розвиток кореневої системи рослин та розвиток мікроорганізмів, що призводить до зменшення родючості. Одним з найпоширеніших методів відновлення родючості нафтозабруднених ґрунтів є фіторемедіація. У даній роботі запропоновано перед фіторемедіаційними заходами або одночасно з ними вносити у ґрунти з високим вмістом нафтопродуктів зрілий компост. Бактерії типу Pseudomonas, маючи додаткове джерело поживних речовин у компості, значно активніше розвивається та споживає, в тому числі, нафтопродукти. У підсумку вдається досягти зменшення вмісту нафтопродуктів на 10г/кг за 3 місяці після внесення компосту. Компостування органічних відходів, в тому числі тих, що утворюються в індивідуальних домогосподарства та включають в себе багато харчових відходів, є найбільш ефективним способом зменшення кількості відходів та відповідає національній ієрархії управління відходами. Компост є фактично безкоштовним, на відміну від інших сорбентів типу торф, тому його використання є виправданим у поточній економічній ситуації. Використання зрілого компосту разом з фіторемедіаційними заходами може підвищити ефективність таких заходів та зменшити кількість циклів завдяки сорбуючим функціям компосту та створенню сприятливих умов для розмноження бактерій, які сприяють розкладанню нафтопродуктів.

Oil products of various compositions enter the soil mainly due to the tanks or containers destruction. Military aggression against Ukraine is the reason for the increase in territories contaminated with oil products. Attacks on oil depots, gas stations, as well as indirect cars` destruction due to falling fragments of reinforced concrete structures lead to the oil products leakage and their subsequent entry into the soil and water bodies. Even if the oil products spread on the soil surface is quickly eliminated, some of them seep into the depth. During the active phase of military operations, there is no possibility to quickly eliminate the oil products spread. This leads to soil contamination to a significant depth. Oil products inhibit the plants root system the development as well as microorganisms development, which leads to a decrease in fertility. One of the most common methods for restoring the fertility of oil-contaminated soils is phytoremediation. This work proposes to introduce mature compost into soils with a high content of petroleum products before or simultaneously with phytoremediation measures. Bacteria of the Pseudomonas type, having an additional source of nutrients in compost, develop much more consume, including, oil products. As a result, it is possible to achieve a reduction in the oil products content by 10g/kg in 3 months after the compost introduction. Organic waste composting, including that generated in individual households and including a lot of food waste, is the most effective way to reduce the amount of waste and corresponds to the national waste management hierarchy. Compost is practically free, unlike other sorbents such as peat, so its use is justified in the current economic situation. The mature compost using together with phytoremediation measures can increase the effectiveness of such measures and reduce the number of cycles due to the compost` sorption functions and making up favorable conditions for the bacteria reproduction that contribute to the oil products decomposition.
Research on the compost using efficiency in restoring the fertility of oil-polluted soils
Keywords: компост; фіторемедіація; родючість ґрунтів; нафтозабруднені ґрунти; коефіцієнт пригнічення; сталий розвиток; compost; phytoremediation; soil fertility; oil-contaminated soils; suppression coefficient; sustainable development