"У мене відібране… ім'я чесної жінки та дружини": аналіз клопотання оперної співачки Стефанії Слодецької відносно її розлучення - Єремєєва, Ірина Вікторівна (НТУ "ХПІ", 2014)
У статті аналізується клопотання оперної співачки Стефанії Клементіївни Слодецької до Київського, Подільського і Волинського генерал-губернатора відносно перегляду справи її розлучення. Знайдене в Центральному державному історичному архіві України, м. Київ, воно розкриває різні аспекти повсякденного життя акторів, зокрема, відносини із впливовими прихильниками, умови праці та матеріальне становище. Документ відобразив найбільш значимі для С. Слодецької у критичній ситуації аспекти життя, що дало змогу дослідити систему цінностей жінки-актриси того часу. Крім того, виявлені місце та роль розлучення в акторському середовищі, ключові правові та соціальні проблеми актрис, пов'язані із вступом до шлюбу та з його розторгненням. Окрему увагу приділено специфіці шлюбного законодавства Російської імперії.

The article analyzes the opera singer Stephaniya Klementievna Slodetskaya petition to Kiev, Podol and Volyn Governor-General concerning to the divorce case review. Different aspects of actor’s everyday life particularly the relations with powerful admirers, working conditions and financial situation based on the notified source from the Central State Historical Archives of Ukraine, Kiev, are revealed. Moreover on the S. Solodetskaya’s petition basis the most significant for female-actresses of the time aspects of the life allowing to explore the actress’ value system are shown. In addition, the divorce role and place in the actor's circle, as well as the main legal and social actress issues relating to marriage and its dissolution are detected. Also the specificity of the Russian Empire marriage laws is highlighted.
"I have been taken away ... my honest woman name": the case by petition of the actress Stephanie Slodetskaya relatived to her divorce (historical source analysis)
Keywords: Слодецька Стефанія Клементіївна; оперні співаки; Наддніпрянська Україна; шлюбне законодавство; вид на проживання; шлюбно-сімейні відносини; marriage and family relations; marriage legislation; residence permit